NarrowBand IoT

We zijn weer een stap verder in onze zoektocht naar de beste manier om geodata te verzamelen en beschikbaar te stellen. Onze eerste gedachte hierbij was om de data via het LoRa-netwerk te verkrijgen, hier waren we al bekend mee. Dankzij onderzoek uitgevoerd door Jawed Kakar i.s.m. Paul Koenen, stagiair bij Elonisas IoT, leerde we al snel dat NB-IoT wellicht een interessantere oplossing is voor het verzenden en ontvangen van kleine pakketjes data.

Deze conclusie resulteerde uiteindelijk in de aanschaf van de nieuwste
NB-IoT module van Sodaq. Deze board kan overweg met geodata van diverse satellietnetwerken; GPS, Galileo, GLONASS, and BeiDou. Ideaal voor het doel wat we willen bereiken. Een T-Mobile SIM kaart werd meegeleverd. T-Mobile is een van de aanbieders van het NB-IoT netwerk met landelijke dekking.

In de bovenstaande foto toont ons prototype. De behuizing hebben we 3D geprint bij partnerbedrijf Myler Media. Ons einddoel is om apps en platformen te kunnen voeden met uitermate nauwkeurige geodata van bewegende objecten. Dit lijkt eenvoudig maar bijv. het aspect hoogte heeft aardig wat voeten in de aarde. Doorgaans wordt hoogte vanaf zeeniveau gemeten, maar hier zijn dus verschillende technieken voor met ieder weer voor- en nadelen (daarover meer in en volgende blog). Een ander aspect is bijv. de snelheid waarmee de realtime data aangeleverd kan worden aan het platform waarbinnen de informatie zo accuraat mogelijk getoond moet gaan worden.

Inmiddels krijgen we alle data die geleverd kan worden door de Sodaq-shield binnen. Het gaat hierbij om temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, de versnelling, richting en uiteraard de geo-data. De geo-data is indoor lastig te verkrijgen. De volgende stap is om deze data beschikbaar te stellen in een online platform. Hier gaan Jawed en Paul i.s.m. Erik de komende tijd aan werken. Erik, mede-eigenaar van het bedrijf, is specialist in database-technieken en het ontsluiten van de data. Als software engineer heeft Erik zijn leven lang gewerkt aan complexe softwareapplicaties voor de handel, defensie en de overheid. Echt zorgen over of dit goed gaat komen hoeven we ons niet te maken!

Alle bovengenoemde data is momenteel inzichtelijk binnen het AllThingsTalk-platform (https://maker.allthingstalk.com). Communiceren met de cloud gebeurt via de AllThingsTalk Messaging API, gebaseerd op het MQTT protocol. (leer meer hierover op: http://docs.allthingstalk.com/developers/api/messaging). De komende tijd gaan we ons hier meer in verdiepen!