Satellietsysteem Galileo

Dat de aarde om de zon draait weten we inmiddels. Galileo Galilei wist dit in 1610 vast te stellen met behulp van zijn telescoop, een geavanceerde variant van de in 1608 uitgevonden Hollandse kijker. Ondanks dat zijn heliocentrisch wereldbeeld haaks stond op dat van de Katholieke Kerk, hield hij voet bij stuk. Inmiddels weten we niet alleen waar de aarde zich bevind ten opzichte van het universum, maar ook waar wij ons bevinden op de aardbol! Dit dankzij het gelijknamige globale Europese satellietsysteem; Galileo!

De wereld van satellietsystemen

Amerika (GPS), Rusland (GLONASS) en China (BeiDou) waren ons voor als het gaat om globale positiebepaling. Europa kon uiteraard niet achterblijven en investeert sinds 2005 dus ook in het meest nauwkeurige satellietsysteem tot nu toe. Galileo. Uiteindelijk is het de bedoeling om in 2020 operationeel te zijn met 30 satellieten in een baan rond de aarde. Het Galileo satellietsysteem is wereld dekkend met een nauwkeurigheid van 1 centimeter! Deze precisie ontketend weer een nieuwe revolutie in de wereldwijde positiebepaling en daar zijn wij enthousiast over!

Wereldkaart met vrijwel alle satellieten die momenteel om onze aarde draaien.

Jawed Kakar, software engineer bij de Elonisas Groep en Paul Koenen stagiair bij Elonisas IoT, doen momenteel onderzoek naar de verschillende satellietsystemen (kortweg GNSS). Het uiteindelijke doel is om zo nauwkeurig mogelijke geodata zo efficiënt mogelijk te kunnen verwerven en verwerken in online platformen voor bijv. DigitalVisit.

Meer leren? Het enthousiasme delen? Neem contact met ons op.