Nikola Tesla

We weten inmiddels niet beter, maar het feit dat het er niet toe doet of een stekker nu links- of rechtsom het stopcontact in gaat hebben we voornamelijk te danken aan Nikola Tesla, de grondlegger van de wisselstroom. Dé stroom die inmiddels op ieder huishouden, kantoor en fabriek is aangesloten!

Aan het einde van de 19de eeuw brak de ‘Oorlog van de stromen‘ uit, een hevige concurrentiestrijd tussen Nikola Tesla’s zakenpartner George Westinghouse en hun rivaal Thomas Edison. Uiteindelijk zou de wisselspanning het winnen van de gelijkspanning. Niet veel later werd de eerste centrale op wisselspanning gebouwd bij de Niagara watervallen. Geschiedenis werd geschreven toen op 16 november 1897 voor het eerst de straatverlichting in Amerikaanse plaats Buffalo aan ging op basis van wisselspanning. De wisselspanning werd opgewekt door Tesla’s wisselstroomdynamo aangedreven door de watervallen.

Op 17 juni 2014 kondigde Elon Musk aan in dezelfde plaats, Buffalo, een geavanceerde productiefaciliteit voor de productie van zonnepanelen te gaan bouwen. De SolarCity Corporation. Enkele jaren eerder zag Elon Musk zich genoodzaakt om het leiderschap van Tesla Motors over te nemen (inmiddels Tesla, Inc), producent van volledig elektrisch aangedreven auto’s, eervol vernoemd naar de elektrotechnicus Nikola Tesla, die er ongetwijfeld bijzonder trots op zou zijn geweest dat de toekomst van mobiliteit zijn naam draagt.

Meer leren? Neem contact met ons op.